12-05-2023

Bezuinig niet op de veiligheid van jouw kind aldus examinator Mark Groen

Mark Groen uit Haarlem is al twintig jaar examinator bij het CBR en vindt dat naar eigen zeggen een ‘topbaan’. In dit interview werpt hij vanuit zijn expertise een blik op de lange wachttijden bij het CBR, de voorbereidingen voor een praktijkexamen en de rol van de ouder in dit alles.

Ja, na twee Covid-sluitingen zijn de wachttijden helaas flink opgelopen. Ondanks overwerken in weekenden en op feestdagen en ondanks het werven van examinatoren, lopen de reserveringstermijnen maar heel langzaam terug. Dat gezegd hebbende, denk ik dat het in deze kwestie cruciaal is om ervoor te zorgen dat kandidaten in één keer slagen voor hun praktijkexamen. Leerlingen moeten kiezen voor een goede rijschool, waar ze domweg het aantal lessen krijgen die ze nodig hebben. En, niet onbelangrijk: je moet tegenwoordig veel beter beslagen ten ijs komen dan vroegâh. Het verkeer is namelijk veel drukker – en helaas agressiever – geworden.

Daarnaast zijn er nog te veel kandidaten die in mijn ogen simpele – maar zeer essentiële – dingen niet hebben aangeleerd of niet zelfstandig kunnen tijdens hun praktijkexamen. Zoals het bedienen van de lichten, ruitenwissers en de achterruitverwarming. Ook leerlingen die de hellingproef nog niet onder de knie hebben, komen helaas nog te vaak voor.

Mijn motorinstructeur zei vroeger tegen mij: “Om je heen zijn het allemaal klootzakken. En als je zo denkt, kan je best oud worden in het verkeer”. Tegenwoordig noemen we dit ook wel ‘gevaarherkenning’. En niet op elk kruispunt alle kanten op kijken, is wat mij betreft dan ook een no go tijdens het praktijkexamen.

Niet bezuinigen

Het verkeer is een serieus spelletje, je moet het snappen om mee te kunnen spelen. Daarom wil ik iedereen op het hart drukken: bezuinig niet op je lessen. En ouders, bezuinig niet op de veiligheid van je kind. Ze leren niet pas autorijden als ze er alleen voor staan, dan gaan ze enkel en alleen pas ervaring opdoen.

En nee, ik word hier niet voor betaald, door wie dan ook, maar ik feliciteer liever iemand dan dat ik opnieuw een vervelende boodschap moet overbrengen.