Vaarbewijs

Moet je een praktijkexamen doen voor je vaarbewijs? Nee, Nederland is momenteel het enige land in Europa waar je het vaarbewijs vanuit de schoolbanken kunt halen. Dit lijkt echter over te gaan veranderen als het CBR vanaf 2020 de examens gaat afnemen. Het CBR gaat bij aanvang in ieder geval nog dezelfde norm hanteren als vamex in het verleden deed maar hoe lang dit zo blijft is momenteel onduidelijk.

Maar wanneer heb je een vaarbewijs nodig? Je hebt een vaarbewijs nodig als je een boot wilt besturen die sneller kan varen dan 20km/u of als de boot langer is dan 15 meter. Het aantal PK's dat de boot heeft speelt dus geen rol. Je mag voor je 18e al examen doen voor het vaarbewijs maar je krijgt het bewijs dan pas thuis gestuurd als je eenmaal 18 bent. Je mag in de tussenliggende periode geen boten besturen waar een vaarbewijs voor nodig is.

Verder wordt er onderscheidt gemaakt tussen vaarbewijs 1 en vaarbewijs 2. Met vaarbewijs 1 mag je alleen op de kleinere wateren varen. Wil je bijvoorbeeld op het Markermeer, IJsselmeer, Waddenzee, Ooster-, Westerschelde varen dan heb je ook vaarbewijs 2 nodig. 


Leslocaties en data

Vanwege de coronamaatregelen en beperkende examenmogelijkheden bij het CBR bieden wij tijdelijk geen cursussen aan voor het vaarbewijs.


Cursusboek

Onze pakketten zijn exclusief een cursusboek. De mensen die behoefte hebben aan een cursusboek kunnen dit op de cursusdag bij ons kopen voor 25,00.


Dagcursus vaar­bewijs 1 of 2

zaterdag's van 9:00 tot 16:00

Luxe lunch

Exclusief examen (KV1 of KV2) deze plan je zelf in bij het CBR.

Pakketprijs
€ 150,00