Vaarbewijs

Moet je een praktijkexamen doen voor je vaarbewijs? Nee, Nederland is momenteel het enige land in Europa waar je het vaarbewijs vanuit de schoolbanken kunt halen. Dit lijkt echter te gaan veranderen al is het nog onduidelijk wanneer deze verandering doorgevoerd gaat worden.

Maar wanneer heb je een vaarbewijs nodig? Je hebt een vaarbewijs nodig als je een boot wilt besturen die sneller kan varen dan 20km/u of als de boot langer is dan 15 meter. Het aantal PK's dat de boot heeft speelt dus geen rol. Je mag voor je 18e al examen doen voor het vaarbewijs maar je krijgt het bewijs dan pas thuis gestuurd als je eenmaal 18 bent. Je mag in de tussenliggende periode geen boten besturen waar een vaarbewijs voor nodig is.

Verder wordt er onderscheidt gemaakt tussen vaarbewijs 1 en vaarbewijs 2. Met vaarbewijs 1 mag je alleen op de kleinere wateren varen. Wil je bijvoorbeeld op het Markermeer, IJsselmeer, Waddenzee, Ooster-, Westerschelde varen dan heb je ook vaarbewijs 2 nodig. We raden mensen aan om altijd vaarbewijs 1 en 2 te halen omdat vaarbewijs 2 amper extra kosten met zich meebrengt. De examenkosten voor beide vaarbewijzen bedragen 70,00 terwijl de kosten voor vaarbewijs 1 42,00 zijn en de kosten voor vaarbewijs 2 50,00 zijn.

Cursus vaar­bewijs 1 en 2

1 daagsecursus, zaterdag's van 9:00 tot 16:30

Luxe lunch

Examens (KV1 + KV2) plan je zelf in op vamex.nl

Pakketprijs
€ 160,00

Cursus vaar­bewijs 1

1 daagsecursus, zaterdag's van 9:00 tot 14:00

Luxe lunch

Examen (KV1) plan je zelf in op vamex.nl

Pakketprijs
€ 140,00